Nya tider för med sig nya lösningar. Vi går mot ett samhälle med ett ökat fokus på hållbarhet och miljö. Det har tagit ett tag för länder och regeringar att verkligen ta tag i frågan om hållbarhet och global uppvärmning. Däremot är privata bolag snabbare på att följa med i trenden. Inte minst för att det är positivt för varumärket, men det kan också vara investeringar som rentav blir lönsamma för bolaget i längden. ett plan tog sig hela jorden runt på solkraft nyligen. Här berättar vi lite om hur detta gick till.

Ett nytt flygplan på solceller

Det var för bara några månader sedan som jungfruflygningen skedde, med start från den lokala flygplatsen i Abu Dhabi. Vad låg bakom denna flygning? Inte mindre än 13 år av forskning och utveckling, av ett stort team med ingenjörer och affärsmän. Flygplanet som skulle göra denna revolutionerande resa samlade energi från solen helt och hållet. Inte mindre än 17 000 solceller finns på flygplanet för att samla upp maximalt med energi längs de 70 meter långa vingarna. I övrigt är planet helt och hållet byggt av kolfiber för lättast material. Totalt väger flygplanet bara 2,3 ton och kan hållas flygande i luften i flera dagar om det är optimala väderförhållanden. För den som vill ha lite äventyr i vardagen kan man anmäla intresse för att få vara med bland en av de första offentliga flygningarna eller kika närmare på exempelvis sexleksaker. Äventyr och att testa nya saker är alltid viktigt för att bryta upp vardagen lite.

Photovoltaic panels on the roof

Det är inte bara i industrin inom flyg och annan typ av transport som solceller och denna teknik växer sig stark. Även privatpersoner och hushåll har börjat få upp ögonen för hur effektiv denna typ av energi kan vara. allt fler skaffar solpaneler både till sina ordinarie hem och till sina ställen på landet. För att kunna överväga om det passar en själv med just denna lösning, kan det vara bra att veta hur det fungerar. I korta drag går det till så att solfångare sätts upp på öppna ytor som kan fånga upp den energin som solen ger ifrån sig under dagen. Även om det är molnigt går cirka 90% av all energi fortfarande igenom till solfångarna. För att maximera behållningen av energi och skapa så mycket värme som möjligt, fångas strålarna under en glasskiva under vilken energin genom en transformator kan omvandla denna värme till användbar energi året om.