De flesta känner till att ljussättning, reflektioner och frånvaro av ljus är viktiga inom framför allt skräckgenren, men till viss del även inom action- och thrillerkategorin. Det finns en hel del skräckfilmer som på ett mästerligt sätt använder relationen mellan ljus och mörker för att bygga upp spänning och rädsla i olika scener. Tekniken kan liknas vid sättet som filmmusik intensifierar handlingen och skapar ryggradskittlande mystik. Tillsammans är dessa båda tekniker givetvis oslagbara. Ficklampan har länge använts i skräckfilm för att få tittarna att bita på naglarna och hålla andan.
The Blair Witch Project
Den amerikanska skräckfilmen The Blair Witch Project släpptes 1999 efter en både skrämmande och slug marknadsföring om tre ungdomar som hade gett sig ut i vildmarken för att filma en dokumentär om häxlegenden i Marylands mörka skogar. Med sig hade de proviant, ficklampor, videokamror, tält och bandspelare och de försvann spårlöst. Utrustningen återfanns senare och inspelningarna låg till grund för filmen. Den originella marknadsföringen om den påstådda dokumentären skrämde livet ur folk som köade till biograferna.
Filmen är mycket skrämmande och det är framför allt scenerna där ungdomarna skriker och springer i den mörka skogen med flackande ficklampor och filmar sig själva under tiden. När de sitter i tälten och gråter av skräck med videokamerans lampa upp i ansiktena och deras tårar faller ner på linsen. Här har man på ett ytterst skickligt sätt använt spelet mellan ljus och mörker för att skrämmas riktigt ordentligt. Nuförtiden finns det en hel del skräckfilmer där huvudpersonerna tar sig fram med hjälp av ljuset från mobilens ficklampa. Det finns en hel del spännande iphone tillbehör hos teknikdelar.se om man vill uppgradera sin telefon för alla möjliga eventualiteter.
Nightlight
Filmen Nightlight från 2015 utspelar sig även den i en skrämmande skog dit några unga vänner beger sig en mörk kväll för att leka med sina ficklampor. Skuggorna, speglingarna och ljusen är till en början en ganska trevlig upplevelse tills vännerna av misstag råkar irritera en mörk ande djupt inne i skogen. Enligt legenderna ska ensamma och deprimerade människor länge ha sökt sig hit för att begå oförklarliga och djupt störande självmord. Kameravinklingarna, skräcken och flykten från ett demoniskt väsen får ficklampans svaga sken att fullt ut komma till sin rätt.
Darkness falls
I filmen Darkness Falls från 2003 handlar det mesta istället om mörker. En hemsk vålnad hemsöker staden som måste fyllas av ljus för att inte totalt uppslukas av andens kvävande och dödliga mörker. Frågan är vad som händer om man vågar släcka lampan och ge sig ut i mörkret med bara en ficklampa till hjälp? Det gäller dock att inte tappa den eftersom ficklampans sken är det enda som kan utgöra skydd från anden. Livet hänger på en skör tråd och skillnaden mellan liv eller död kretsar kring en ficklampa.