Människan och ljuset

I Bibeln beskrivs det hur Gud lät ljus flöda fram och därigenom skingrade mörkret. Ända sedan människans begynnelse har ljuset, ofta skapat av en värmande eld bringat ljus till vägledning för människan. Idag har den moderna människan lärt sig att tygla elden och kan på ett betydligt enklare sätt frammana ljuset. Vem har idag inte en liten ficklampa med sig i fickan?

Möjliga ljuskällor

Även om det idag är så att det flesta har med sig sin mobiltelefon med en liten inbyggd ficklampa så står det många andra möjligheter till buds idag. En av de allra minsta och kanske smidigaste möjligheterna är en liten led-lampa som enkelt kan fästas på en nyckelring. Detta underlättar när man under mörka stunder ska hitta rätt med nyckeln i låset. Då är en ljuskälla redan inom fingeravstånd så att säga. En annan fördel är den att oftast så har man nycklarna med sig. Det betyder då också att man per automatik också har en liten ficklampa med sig.

En annan lösning vore att skaffa sig en riktig liten ficklampa som kan belysa med ett betydlig större antal lumenän en liten led-lampa. Detta kan vara värt att tänka på för till exempel en hundägare som ute på sina dagliga promenader i ur och skur ibland behöver kunna ta sig en ordentlig titt på vad det är som lille Malte har nosat fram. Med en ljusstark ficklampa kan enkelt se vad det är för ett objekt. Idag med elpriser som blir allt dyrare så är en uppladdningsbar ledficklampa ett smart alternativ. Det kostar inte så många watt att ladda upp den och drifttiden är utmärkt. Likväl är det ändå såklart smart att se över sitt elavtal med hämna mellanrum så att man har ett så bra elpris som möjligt. Det är också praktisk att slippa tänka på att behöva köpa separata batterier. Hur många gånger har man inte stått där i affären och funderat på om det var ”AA” eller ”AAA” batterier man behövde till lampan därhemma, bara för att bestämma sig för den ena, som man är nästan säker på att det var, och när man kommer hem upptäcker man att det naturligtvis var den andra sorten man skulle ha köpt… Allt detta slipper man alltså med en uppladdningsbar ficklampa vilket alltså starkt rekommenderas.

En tredje typ av ficklampa är de riktigt stora varianterna som kan användas för att lysa upp en hel innergård eller vid spårning av djur i natur till exempel. Även om dessa bjässar går under namnet ficklampa så är det inte troligt att de ryms i en ficka. Bättre är att ha den liggande i bilen eller i hallen i boendet. Då är den lätt att tillgripa om man behöver sätta ljuset på en potentiell inbrottstjuv eller en skadeskjuten älg. Med en räckvidd på upp till flera hundra meter är det en riktigt bra vän att ha om det kniper.