Alla har säkerligen någon gång använt en ficklampa. Denna uppfinning av batteritillverkaren Joshua Lionel Cowen från 1898, var från början avsedd till något helt annat, nämligen som krukväxtbelysning. När idén senare såldes till en man vid namn Conrad Hubert fick den idag flitigt använda ficklampan sitt egentliga användningsområde. Men det var först i början av 1900-talet, när den tidigare typen av ficklampors glödtråd av kol byttes ut mot en glödtråd av volfram, som ficklampan fick sin verkliga genomslagskraft. Till skillnad från förr, när även brunstensbatterier användes som strömkälla, så fungerar en ficklampa idag på helt annorlunda sätt. Dagens batterier är ofta alkaliska och ficklampan innehåller också en kryptonglödlampa.

Det är lätt att välja rätt

På dagens marknad finns en mängd olika modeller och storlekar på ficklampor, allt från väldigt stora med kraftfull ljusstyrka HiRestill sådana som är så små att de enkelt kan hängas fast på nyckelknippan. Och hur gör man då för att välja rätt ficklampa? Det behöver inte alls vara svårt! Att välja rätt ficklampa är i själva verket lika lätt som att tjäna pengar på att sälja guld. Det första du bör tänka på är i vilket syfte lampan är avsedd för. Är lampan avsedd för ett specifikt ändamål, som till exempel dykning, kan du besöka en specialaffär som säljer dykutrustning, där det alltid finns goda råd att få. Ska du i stället ut och vandra och behöver en bra ficklampa, som kanske inte väger så mycket i packningen, är en välsorterad sportaffär rätta stället för dig. I många butiker kan du även hitta ficklampor som passar bra för hemmabruk eller att ha liggande i bilen. Glöm inte att många internetbutiker ofta har ett väldigt stort och bra utbud.

LED – liten men stark

Något som är bra att veta är att en kraftfull ficklampa inte alls behöver vara stor och tung. Eftersom tekniken har gått framåt snabbt de senaste åren, kan en smart liten ficklampa ha lika stark ljusstyrka som en större. Ofta väger en liten lampa inte heller särskilt mycket, vilket är bra när du lätt vill kunna bära den med dig i skog och mark, eller använda den när du arbetar ute. Kanske är det inte världens kratfullaste lampa du söker, men det kan ändå vara intressant att veta att den starkaste ficklampan som just nu finns i Guiness rekordbok har 4000 lumen i ljusstyrka. Om en ficklampa har 1000 i uppmätta lumen är den väldigt stark och passar till flera användningsområden, både till hemma- och yrkesbruk. En typ av ficklampa som du också bör kolla upp är en så kallad LED-ficklampa, som är väldigt populär idag. Denna typ av lampa är både robust och liten, samtidigt som den är stöttålig. Ett extra plus är också att den är miljövänlig – lysdioden innehåller nämligen inte några farliga tungmetaller.