De allra första ficklamporna hade inte mycket gemensamt med dagens smidiga varianter. De var så pass stora att de måste bäras i båda händerna och det fanns inte en chans att få plats med dem i fickan. Idag förekommer ficklampan i alla slags format och fastän de flesta fortfarande är batteridrivna dyker det upp fler och fler produkter på marknaden som drivs på alternativa sätt. Vad sägs till exempel om ficklampan som drivs med dynamo? Här pumpar du upp energi med din egen hands kraft. Energin sparas i ficklampan och får den att lysa ett slag.

Behovet av belysning

Det kan kännas tryggt att ta med sig en ficklampa ut under vintermånaderna. I vårt mörka land är det kanske inte så underligt att vi lägger stor vikt vid belysning när vi är utomhus. Fastän bättre belysning länge varit ett tema i många bostadsområden runt om i landet, så är det förvånansvärt lite som har förändrats till det bättre. Av den anledningen existerar en frivilligrörelse som säger att den Vandrar för trygghet och kräver bättre utomhusbelysning. Här är det inte bara fråga om allmän trivsel, utan även om en säkerhet. Mörker är en välkommen omgivning att begå brott i, eftersom själva brottshandlingen blir svårare att upptäcka.

Ficklampa som går att ladda upp

Vilket slags ljus som passar i en viss utomhusmiljö varierar. Ibland kan ett ljus som blir utlöst av rörelse vara det bästa alternativet och ibland kan det handla om att byta ut en redan befintlig ljuskälla mot större ljusstyrka. I vissa miljöer är en bärbar ljuskälla som ficklampan det bästa valet. När det gäller ficklampor så är de uppladdningsbara produkterna en smart variant. Med hjälp av en separat laddningskomponent är det möjligt att plugga in ficklampan både i bilen och hemma. De flesta uppladdningsbara ficklamporna håller för många timmars användning när de är fullt laddade och har i allmänhet en kraftig ljusstyrka.