Funktionerna för en ficklampa kan vara många och varierande. En av de enklaste varianterna är kanske den som vi hade under barndomen med endast en knapp och ett ljusläge som oftast var röd och vit med en rund topp. Efter det har finesserna kommit på rad och idag finns en uppsjö att välja mellan. Det är idag vanligt att man behöver ficklampan både privat och i arbetet vilket har gjort att man har tillverkat den i många olika former. Batterier av något slag finns på alla ficklampor och det som är mest vanligt idag är den uppladdningsbara varianten. Du kan ladda på många olika sätt såsom med USB kabel, stickkontakt eller solljus som några exempel. Det finns funktioner i form av led ljus, blinkande ljus, zoomning av ljus, ökande avstånd, minskande avstånd, infrarött ljus och många fler. Ficklampan har idag blivit integrerat väl i de flestas liv som en självklar sak att ha med sig.

Vad händer om du tappar ficklampan

Man tror att man har full koll men ibland tappar man kontrollen. När lampan som du lyser in i kopplingsskåpet med i mörkret plötsligt faller ned på golvet och slocknar ser du ingenting. Du famlar runt i mörkret, snubblar på någonting och plötsligt vet du inte vart du befinner dig. Eller när du står ute i 20 graders kyla och ska starta upp bilen som blivit tom på batterier och tappar lampan ner i motorutrymmet. Samtidigt som mörkret då faller in tappar du kablarna och det blir en gnista och du kortsluter hela systemet. Eller den där stunden när du äntligen efter en lång arbetsdag ska få sätta dig en stund och slappna av på toaletten och bara ska dra ner byxorna då du hör ett plask i toaletten. Det är den lilla och smidiga ficklampan som har tagit ett störtdyk ned i bassängen. En ficklampa kan hamna på de mest oväntade ställen du kan föreställa dig. Det finns en historia om en den så kallade ”elektriska ålen” som jag inte trodde var sann när jag först hörde den. Men det var det mest otroliga jag någonsin hört och historien visade sig vara sanning.

Ljus i vardagen är nödvändigt

Det är bra för hälsan med ljus hör man många säga. Jag har ofta frågat mig om det gäller alla sorters ljus eller bara vissa ljus. Ibland associerar man vissa ord till en speciell upplevelse. När jag tänker tillbaka på min barndom är det första som dyker upp i mina tankar orden ficklampa och våningssäng. Det beror på att alla barn när det var läggdax gick och lade sig för att sova i sina våningssängar. Mor och far släckte ljuset då det var sent på kvällen. Men ingen av oss barn ville sova och hade därför varsin ficklampa med sig i sängen så vi kunde ligga vakna och läsa en bok, viska och berätta läskiga historier för varandra. Det var såna härliga tider som jag längtar tillbaka till ofta. Jag hoppas innerligt att mina barn och barnbarn får uppleva samma sak som mig när det kommer till den barndomen då det är minnesvärda tider.