En ficklampa av något slag har i stort sett alla i hemmet i dag. Men det är kanske inte alla som ser till att den verkligen fungerar. Det finns några situationer då det är extra bra och viktigt att ficklampan verkligen har batterier och fungerar. Det kan rent av rädda liv, eller i alla fall förhindra skador.

Vid krig eller kris

Om ett krig eller en kris av något slag dyker upp kan ficklampan ge lite ljus. Om man har ett mobilabonnemang för företag ingår ofta telefon i abonnemanget och i de moderna varianterna finns det ofta ficklampor. Det är dock bra att komma ihåg att man vid ett strömavbrott inte kan använda mobilen när batteriet är tomt. Att byta batteri är oftast inte heller möjligt. En ficklampa med dynamo som tas upp i MSB:s broschyr Om krisen eller kriget kommer är alltså bra att ha. Den kan man antingen ladda med ström, solceller eller få igång genom att veva på en spak.

På skogsutflykten

Om man ska ut i skogen kan det också vara bra att ha en ficklampa, speciellt om man planerar att övernatta där. I skogen finns inget annat ljus utom möjligen månljus. Om man behöver ta sig ut och göra sina behov på toaletten under natten blir det väl mörkt utan en lampa och dessutom kan det vara lätt att snubbla när man inte ser något.

I mörka utrymmen

Om man bor i hus kan det finnas olika mörka utrymmen som man då och då behöver befinna sig i. Det kan vara husets grund, vinden eller kanske utrymmen där belysning saknas. Många gånger är det just vid strömavbrott, översvämning eller liknande man behöver ta sig till de här utrymmena för att se till proppar, golvbrunnar eller husets tak.

Ficklampa i bilen

Det är också bra att ha en ficklampa i bilen. Om man får motorstopp på en mörk väg och bilens lampor inte lyser blir det rejält mörkt och om man inte har någon ljuskälla kan det vara svårt att åtgärda eventuella fel. Även en sådan sak som en punktering blir svår att göra något åt i kolsvart mörker. Ficklampan gör också att man syns bättre om det skulle vara så att man behöver lämna bilen och gå längs en trafikerad väg.

Pannlampa vid kvällsmotionen

Om man ska gå ut och gå på kvällen eller om man ska på en långpromenad på ett ställe där man inte känner igen sig kan det vara lätt att gå vilse. En pannlampa eller ficklampa är bra att ha men det gäller att se till att batterierna är laddade annars har man inte mycket nytta av lampan. Om man går vilse gör lampan att man syns betydligt bättre och dessutom kan man se vart man går.