Från att i början av 1900-talet fungera som en modern ljuskälla bestående av en glödtråd i volfram, finns ficklampan idag i mängder av utföranden. Syften, ljus, batterityper, material och storlek kan idag skifta från ficklampa till ficklampa. Trots alla olika sorters ljuskällor som finns på marknaden idag har den inte blivit utkonkurrerad. Vanligt förekommande idag är så kallade LED-ficklampor, som är bra ur många perspektiv. Har du svårt att orientera dig i den stora djungeln av ficklampor kan LED vara ett bra sökord att börja med.

 

Vad är LED?
LED står för Light Emitting Diode, och kan även benämns lysdiod på svenska. Kortfattat är detta en sorts ljuskälla som är baserat på halvledarmaterial. Ljuskällan avger inkoherent ljus och ett smalt ljusspektrum. Idag används LED inom en rad områden, allt från trafiksignaler och informationsskyltar till mobiltelefoners kamerablixt och skrivare. LED har dessutom börjat användas istället för laser i vissa vetenskapliga undersökningar. Användningen av LED som ljuskälla har med andra ord blivit mycket populär. Till skillnad från många andra ljudkällor är LED-lampor robusta, små och tåliga mot till exempel slag. Miljöperspektivet är förmodligen en av de viktigare anledningarna till att LED bör användas. Lysdiod innehåller inte farliga tungmetaller och de kan inte explodera. Hållbarheten och att de är små i storlek är också bra ur en miljösynpunkt. Det gör att de inte behöver bytas ut så ofta och inte mycket material krävs för att skapa LED-lampor. Visst låter det bra? Satsa på elektronik med LED du också!LED-ficklampor 1

 

Testa på LED i ficklampor
LED-ficklampor blir allt vanligare och vanligare idag. Givetvis är miljöperspektivet även här en stor anledning till det, men det finns också andra saker som är bra med LED-ficklampor. Ficklampans lystid är en sådan. Med LED är lystiden längre än vid många andra lampor. Batteritiden är ungefär 10 gånger så lång som med en vanlig glödlampa. En populär variant av LED-ficklampa är Fenix-lamporna, till exempel deras Fenix Digital TK30. Denna ficklampa är kanske inget för dig som inte använder ficklampor så ofta, eller som helt enkelt vill ha en enklare variant av lampa. Fenix Digital TK30 är nämligen en väldigt kraftig ficklampa med sex olika ljuslägen – med andra ord kanske inget du köper om du bara ska ha den som reservlampa.