Kommer du ihåg förr i tiden, då man bad om en ficklampa i affären och kanske fick högst två att välja mellan? Idag går det att hitta ett stort urval av ficklampor anpassade till olika ändamål. Från små att ha i fickan till vardags till sådana som används för särskilt bruk, såsom dykning eller vapenlampor. Behöver du en extra kraftig ficklampa kan du välja mellan allt från handstrålkastare till små ficklampor. Kraftigt ljus behöver inte innebära en stor ficklampa. Idag är tekniken såpass bra att du inte längre behöver kompromissa, utan kan få ett starkt ljus som ryms på din nyckelknippa!

iStock_000055889830_SmallFicklampor för alla ändamål

Ingen verktygslåda är komplett utan minst en ficklampa, helst fler. Det kan låta som en överdrift, men alla ficklampor är inte optimala vid alla tillfällen. Vid strömavbrott eller ute i mörka skogar är en större ficklampa eller handstrålkastare bäst lämpad. Då vill man kunna lysa upp ett så stort område som möjligt. Men ficklampor är inte bara nödvändiga vid akuta tillfällen som dessa. Har du försökt laga barnens cyklar i ett dåligt upplyst garage? Eller försökt dig på att fixa snygga fönster till bostaden utan en lagom stor ficklampa lättillgänglig? För sådana detaljarbeten, och även inom hantverk och industri, är det önskvärt att kunna lysa upp små, exakta områden med en liten ficklampa. På tal om hantverk så har konstnärer som Picasso till och med använt sig av ficklampan som en del i sin konst! Genom att i ett mörkt rum ”måla” i luften med ficklampan som pensel skapade han ljuskonst!

Ett oumbärligt verktyg

Det är inte bara för hemmabruk som ficklampan är nödvändig. Särskilt för arbetare inom fiske, jord och skog vet vi att ficklampor kan rädda liv. Pannlampor har gjort det möjligt att kunna arbeta i mörker och samtidigt ha händerna fria. Ficklampor fungerar ofta som strålkastare på sjön där båtar behöver kunna signalera sin position till varandra. Vid dykning och gruvarbete är rätt belysning skillnaden mellan liv och död. Men även vid en promenad på en mörk väg kan en ficklampa vara bättre lämpad än en reflex. Och tack vare dagens stora sortiment kan du hitta den typ av ficklampa som passar just dig. Dykare behöver vattentäta ficklampor, för polis är det vid eftersökningar viktigast med ett extremt ljusflöde. Det finns ficklampor som är utrustade med glashammare, för att kunna göra sönder rutor vid exempelvis bilolyckor. En ficklampa som lätt går att göra till varningslampa att fästa mobilen har blivit omåttligt populärt. Vilken sort du än väljer kommer den att vara ett användbart verktyg.