A man is silhouetted against the light of a bright spotlight as he searches the Atlantic under the Summer Milky Way. Long exposure.

När man ska gå på längre vandringar, har mycket mörker i området där man bor eller om man tycker om friluftsliv och gärna tältar så krävs det att man har en riktigt bra ficklampa att tillgå. Utbudet av ficklampor är extremt stort och det kan vara svårt att veta vad man ska välja. När man börjar sin jakt efter den perfekta ficklampan för friluftslivet så finns det flera faktorer att ta hänsyn till, innan man gör slag i saken och investerar.

Viktiga egenskaper

En viktig egenskap är givetvis ljuset. Det behöver vara en skarp ljuskägla som lyser långt och gärna brett. Hittar man en ficklampa som man kan reglera ljusstyrkan på så är det ännu bättre. Då kan man ha en lägre ljusstyrka om man vill ha mysigare belysning och samtidigt spara på batteriet. Som riktmärke kan man tänka att en ficklampa med 1 000 lumen erbjuder dig ett riktigt bra ljus. En annan viktig egenskap är att ficklampan klarar av fukt och kyla. Du vet aldrig vilka situationer du hamnar i, om det är fuktigt ute eller till och med regnar kraftigt. Det finns till och med ficklampor som är helt vattentåliga och kan användas vid exempelvis dykning. Det är inte särskilt upplyftande om ficklampan i det läget lägger av. En ficklampa som sparar på energin är bra! Då räcker batterierna längre. En bra ficklampa som har en lång livslängd, ger dig vad du förväntar och inte slukar batteri är värd att investera i. Även om den kostar lite mer än budgetvarianterna. På nätet, exempelvis http://www.allaannonser.nu/, hittar du ett stort utbud av annonser, däribland ficklampor till försäljning. När man är intresserad av friluftsliv så vet man att förberedelse och rätt redskap är A och O.

 

A female diver swimming over the rich and stunning coral reef analyzing a soft coral in Palau, Micronesia.

Smarta tillbehör

Det finns flera olika tillbehör till ficklampor som kan vara bra att ha på turen i vildmarken. Den kanske mest omtyckta är hölstret att fästa på byxan. Då vet man alltid var man har sin ficklampa och kan ta fram den snabbt om man behöver. Ett annat populärt tillbehör, som egentligen är en produkt för sig, är pannlampan. Även pannlampan finns i många olika varianter, men gemensamt är att det är en eller flera lampor som är fästa vid ett band runt huvudet. Det frigör händerna till annat. Vissa ficklampor har även uppladdningsbara batterier och då finns det effektiva laddare som tillbehör.