Innan elektriciteten uppfanns var jorden en mycket mörk plats. Att röra sig i mörkret var besvärligt och ibland rentav farligt. Om man behövde ge sig ut i natten var man tvungen att använda sig av levande ljus eller lyktor för att se var man gick. Ett problem med dessa ljuskällor var att de använde eld vilket gjorde dem opålitliga. I regn eller vind hände det lätt att eldslågan slocknade. Dessutom fanns det alltid en risk för eldsvådor. Tack vare uppfinningen av ficklampan fick människor en säker och praktisk ljuskälla som de kunde ha med sig i mörkret.

Ljus i mörkret

För att kunna konstruera ficklampor behövdes först två andra uppfinningar: torrbatteriet och miniatyrglödlampan. Torrbatteriet uppfanns 1887 och passade för bärbara apparater eftersom det, till skillnad från tidigare batterier, inte var ömtåligt eller riskerade att avge vätskor. 1899 tog den brittiske uppfinnaren David Misell patent på en apparat som bestod av ett batterifyllt pappersrör med en glödlampa och en reflektor i mässing. Därmed var den första ficklampan född. Misells företag skänkte några ficklampor till New Yorks polis och den nya uppfinningen blev omtyckt bland poliserna. Bland våra moderna ficklampor är det lätt att hitta en Ljusstark ficklampa som bländar med sitt starka ljus. De äldre ficklamporna hade dock betydligt svagare ljus.

Ficklampor i alla hem

I början var ficklamporna dyra och ficklampsförsäljningen var låg. De första ficklamporna använde brunstensbatterier och lampor med koltråd vilket gjorde att de inte kunde användas kontinuerligt utan behövde stängas av med jämna mellanrum. 1904 uppfanns dock en mer energieffektiv glödlampa med glödtråd i volfram. Dessutom uppfanns bättre batterier. Tack vare dessa uppfinningar blev ficklamporna mer användbara och omtyckta hos allmänheten. Så småningom började ficklamporna att konkurrera ut de äldre ljuskällorna. Efter det andra världskriget hade de flesta hushåll i industriländerna ficklampor i sina hem. Masstillverkning och småbatterier gjorde ficklamporna förmånliga. Den största förändringen på senare år är att de flesta moderna ficklampor använder lysdioder istället för glödlampor. Dioderna ger ett klarare och starkare ljus.